Fundering op palen: voor een sterke constructie!
Een fundering op palen is een funderingssysteem waarbij palen in de grond worden geheid om de constructie op de dragende grond te laten rusten. De keuze voor een fundering op palen hangt samen met de grondlagen onder het gebied waar de constructie zal plaatsvinden.
Welke soorten fundering op palen zijn er?
Een fundering kan zeer gevoelig zijn voor bodemdaling. Daarom is het belangrijk om een solide basis te hebben. Er zijn verschillende manieren om een paalfundering te maken, elk met hun eigen voor- en nadelen. De twee meest gebruikte manieren zijn:
• Geschroefde palen
• Geheide palen
Geschroefde palen
Door middel van een boor wordt een gat gemaakt in de geschroefde paal. Wanneer de eerste zandlaag is bereikt kan er dankzij de holle binnenkant van de boor een paal op de gewenste diepte worden gestort. Het grote voordeel van deze paal is dat deze geluidsarm en trillingvrij is. Dit is zeker in grote steden erg gewenst.
Geheide palen
Een heipaal is een paal die over het algemeen van hout of betonbeton is gemaakt en die in de zachte grond wordt geheid, palen genoemd. Deze dragen het gewicht van een constructie over op de draagkrachtige laag. Heipalen worden gebruikt in paalfunderingen wanneer de diepte van de draagkrachtige laag te groot wordt om, als voorbeeld, een fundering op staal te installeren.
Bekisting
Een bekisting of funderingsbekisting is een vorm waarin beton wordt gestort. De bekisting houdt het beton op zijn plaats en ook de wapening mocht dit van toepassing zijn. Dit gebeurt tijdens het storten en ook tijdens het uitharden van het beton. Bij een palenfundering kan de handige funderingsbekisting van Isobouw niet ontbreken.
Fundering op staal of een fundering op palen?
Wanneer er een huis gebouwd wordt of een aanbouw wordt geplaatst, wetend dat de meeste kosten in de fundering zal zitten dan vraag je je af of dit een fundering op staal wordt of dat er toch voor een fundering op palen wordt gekozen. Een fundering op staal is geen fundering gemaakt op een ondergrond van staal. Het heeft zelfs niks te maken met staal. Het betekent niet meer dan ‘op de beschikbare grond’. De beschikbare grond is hier een harde en stabiele zandlaag waarbij hijen niet nodig is. Om deze reden wordt een fundering op staal ook wel een fundering op zand genoemd. Er is een kans dat de ondergrond zeer slap wordt bij vochttoetreding en dan is deze niet geschikt voor een fundering op staal. Dan kan er beter gekozen worden voor een fundering op palen.
Wat kost een fundering op palen?
De kosten van een fundering op palen lopen sterk uiteen. De prijs van een fundering voor een huis ligt natuurlijk hoger dan die van bijvoorbeeld een schuur. Het is dan ook lastig om een gemiddelde prijs te noemen. De kosten zijn afhankelijk van een verplicht bodemonderzoek, de afvoer van grond en de prijs voor de verschillende materialen. Wil je exact weten wat de kosten zijn voor een fundering op palen? Onze tip: schakel een vakman!
Wat kost de bekisting voor je palen fundering?
De kosten voor bekisting voor een palen fundering kunnen erg verschillen. Zo heb je al een kant en klare Isobouw Powerkist voor €21,21 per meter. Voor de Isobouw Powerkist XL ben je het meeste kwijt, namelijk €59,74 per meter*.
*prijs geldig in maart 2025 (incl. BTW)
Online bekisting voor je palen fundering kopen
Heeft jouw constructeur een definitieve berekening en een detailtekening gemaakt? Bestel dan de handige powerkist eenvoudig en voordelig online. Sleiderink is de (online) specialist in bekisting voor een fundering op palen.
Bekijk ook onze andere soorten funderingen!