In je woning vind je vele wanddoorbrekingen, zoals deuren en ramen. Om scheurvorming als gevolg van een te zware gewichtsbelasting te voorkomen, kun je lateien plaatsen. Hierdoor wordt het gewicht beter verdeeld, wat de stevigheid van de constructie ten goede komt. Er zijn zowel samenwerkende als zelfdragende lateien op de markt. Ook is er een diversiteit aan materialen beschikbaar:
Vuilwerk en schoonwerk lateiconstructies
Er is een verschil tussen vuilwerk en schoonwerk. Waar vuilwerk veelal voorkomt bij binnenmuren, wordt schoonwerk vaak toegepast bij buitenmuren. Bij vuilwerk wordt vaak gebruikgemaakt van betonlateien of staltonlatei, terwijl bij schoonwerk vaak stalen lateien gebruikt worden. Maar wat houden deze twee soorten metselwerk nou precies in?
Schoonwerk latei
Als we het hebben over schoonwerk, ofwel zichtwerk, dan praten we over metselwerk dat zichtbaar blijft; de mooie zijde van het metselwerk. In tegenstelling tot vuilwerk, dat bijvoorbeeld wordt afgewerkt door middel van stucwerk, wordt schoonwerk slechts afgevoegd. Om die reden wordt er bij schoonwerk dan ook vaak voor gekozen om stalen lateien toe te passen. Deze vallen vanwege de geringe dikte minder op dan andere soorten en worden dan ook vaak toegepast bij buitengevels. Om ervoor te zorgen dat regenwater de stalen lateien niet aantast, is het raadzaam een dampdichte folie te gebruiken.
Vuilwerk latei
Vuilwerk is metselwerk dat niet zichtbaar blijft, waardoor het niet zo mooi afgewerkt hoeft te worden als schoonwerk. De lateien worden namelijk aan het zicht onttrokken middels een afwerklaag. Dit is vaak het geval bij toepassingen binnenshuis. Beton- en staltonlateien zijn om die reden prima toe te passen bij vuilwerk.
Wat is het verschil tussen samenwerkende en zelfdragende lateien?
Zoals de term al doet vermoeden, zijn zelfdragende lateien in staat om zelfstandig de bovenliggende constructie te dragen. Samenwerkende lateien daarentegen, vormen samen met de gemetselde muur een stevige constructie. Laatstgenoemde variant vind je in ons assortiment en combineer je met het gebruik van metselstenen, kalkzandsteen en/of snelbouwblokken.
Welke soorten lateien zijn het meest geschikt?
Het is afhankelijk van de toepassing welk type latei je het beste kunt gebruiken. Zo maakt het verschil of je te maken hebt met een binnen- of buitenmuur, maar ook de combinatie met de overige bouwmaterialen is van belang. Hoewel lateien vooral functioneel zijn, is het voor de uitstraling van je woning uiteraard wel mooier als de kleuren van de gebruikte materialen enigszins overeenkomen. Om die reden wordt vaak de volgende keuze gemaakt:
Lateien kopen?
Heb je bepaald welk type latei het meest geschikt is voor jouw situatie? Bekijk dan nu ons complete assortiment lateien, de bijbehorende prijzen en bestel direct! Heb je toch nog vragen? Neem dan contact op met onze productspecialisten, zij helpen je graag op weg!
Vraag het de Specialist