Om de Fortalit rabatdelen en hulpprofielen op de juiste manier te verwerken, is het belangrijk om de verwerkingsvoorschriften in acht te nemen. Hieronder lees je waar je bij het verwerken van Fortalit rekening mee moet houden.
Opslag
Fortalit geveldelen moeten altijd schoon, droog en in de originele verpakking worden opgeslagen. Ze dienen horizontaal op een vlakke ondergrond te worden bewaard. Zorg er tevens voor dat ze uit de zon blijven. Wanneer je de verpakking opent, snijd deze dan in zijn geheel open. Verwijder de beschermfolie direct na montage en laat de zichtzijde van de panelen niet over elkaar of over andere materialen schuiven.
Gereedschap
Voor het verwerken van Fortalit onderdelen kun je gebruikmaken van normale houtbewerkingsgereedschappen. Maak je gebruik van een handzaag, dan dient deze een fijne vertanding te hebben. Gebruik je een elektrische zaag, dan moet deze voorzien zijn van een harde vertanding. Daarnaast moet deze op een hoge snelheid worden ingesteld. Voor je eigen veiligheid is het aan te raden gebruik te maken van een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen.
Onderhoud
Fortalit panelen behoeven nauwelijks onderhoud. Schoonmaken is dan ook eenvoudig. Je hebt slechts een spons en een reinigingsmiddel op waterbasis nodig voor de reiniging van deze geveldelen. Vermijd het gebruik van oplosmiddelen en/of schurende schoonmaakmiddelen. Zonder voldoende bescherming puntige zware voorwerpen tegen Fortalit panelen plaatsen, wordt afgeraden.
Montage
Wanneer je de panelen gaat monteren, is het belangrijk om dit te doen bij een temperatuur tussen de 5 en 25 graden Celsius.
Afbeelding 1: Fortalit horizontale montage
Afbeelding 2: Fortalit verticale montage
1. Plaats het houten regelwerk. Let op: daar waar de Fortalit profielen 1, 3, 4, 8 en/of 5 worden gebruikt, dient het regelwerk verjongd te worden met de dikte van het te plaatsen profiel. In het geval van horizontale montage breng je verticaal regelwerk aan van minimaal 20x48 mm, met een maximale hart op hart afstand van 300 mm. Zorg hierbij voor voldoende ventilatie; de boven- en onderkant moeten open zijn zodat lucht van onder naar boven kan circuleren. In het geval van verticale montage maak je gebruik van dubbel regelwerk om zo voldoende luchtcirculatie te realiseren. Tussen de achterzijde van de gevelbekleding en de achterconstructie dient minimaal 50 cm² ventilatieruimte per strekkende meter te worden aangehouden. Voor het weren van ongedierte dien je zowel bij horizontale als verticale montage gebruik te maken van geperforeerde hoek- of platprofielen om de ventilatieruimte af te sluiten.
2. Plaats de Fortalit profielen. Begin met het (waterpas) bevestigen van het aluminium startprofiel (1) onderaan het te bekleden oppervlak. Plaats je de Fortalit geveldelen verticaal, dan dien je gebruik te maken van het ontwateringsprofiel (2). Om voor een zo optimaal mogelijke vochtafdrijving te zorgen, dien je gaatjes te boren in het ontwateringsprofiel. Het aluminium eindprofiel montagedeel (3) bevestig je aan de zijkanten. Het aluminium montagedeel van het buitenhoekprofiel (4) plaats je op de hoeken. Voor het monteren van de 2-delige Fortalit hulpprofielen (3a en 4a) dien je het zichtgedeelte met een rubberen hamer in het basisprofiel te kloppen. Plaats geen steigers, ladders etc. tegen de Fortalit gevelprofielen.
3. Bevestig de Fortalit profielen. De geveldelen worden geleverd met een overlengte van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Let op: in verband met het haaks maken en de aanwezigheid van eventuele folieoneffenheden dienen de uiteinden nagezaagd te worden. Je dient aan alle uiteinden 10 mm ruimte te laten in verband met het mogelijk werken van de geveldelen of de achterliggende constructie. In verband met het eventueel werken van de panelen mogen de Fortalit schroeven niet te vast worden aangedraaid. Bij het aanbrengen van de schroeven dien je in het midden van het geveldeel te beginnen. Bij de middelste twee tengels aan de binnenzijde van de slobgaten zet je een schroef 'handvast'. De rest van de schroeven zet je in het midden van de slobgaten 'vastlos' (zie afbeelding 3). Na het monteren van ieder geveldeel of hulpprofiel dien je de beschermfolie te verwijderen. Zijn alle delen bevestigd, dan kun je het tweede deel van het eindprofiel (3a), buitenhoekprofiel (4a) en verbindingsprofiel (5a) bevestigen. Maak hierbij gebruik van een kunststof hamer. De bovenkant kun je afwerken met een eindprofiel (3a) of een stoelprofiel (8).
4. Ga je verlengen? Dan kan dat met behulp van het verbindingsprofiel en bijbehorend montagedeel (5 & 5a).
Afbeelding 3: Fortalit bevestiging