Dakplaten, ook wel prefab- of sandwichpanelen genoemd, zijn dé oplossing voor een duurzaam en goed geïsoleerd dak. Deze prefab dakelementen bieden uitstekende thermische en akoestische isolatie en zorgen voor een volledig winddicht dak. Dakbedekking zoals dakpannen kunnen eenvoudig op deze isolatie dakplaten worden bevestigd, waardoor ze ideaal zijn voor zowel nieuwbouw als renovatie.
Hoe is een prefab dakelement opgebouwd?
Sandwich elementen zijn beschikbaar in diverse uitvoeringen, maar ze hebben allen een soortgelijke opbouw. Zo zijn al deze elementen voorzien van een isolerende laag. Dit kan EPS zijn, maar de kern van het dakelement kan ook bestaan uit bijvoorbeeld PIR of vlas. Sandwich dakelementen zijn meestal aan weerszijden voorzien van spaanplaten. Ook hierin vind je diverse variaties in materialen, zoals bijvoorbeeld multiplex of OSB.
Welke soorten dakplaten kunnen worden onderscheiden?
Dakelementen kunnen onderverdeeld worden in:
- Zelfdragende dakplaten
- Niet-zelfdragende dakplaten
Het is afhankelijk van het type dak en het soort project welk soort dakelement het meest geschikt is. Niet-zelfdragende dakplaten gebruik je bijvoorbeeld als renovatie dakplaat bij de renovatie van een woning. Deze elementen plaats je eenvoudig op het bestaande dakbeschot . Bij nieuwbouw volstaan zelfdragende elementen goed, aangezien deze sterk genoeg zijn om een stabiel dak te verkrijgen.
Lees hier hoe je een dakplaat kiest voor jouw woning!
Het plaatsen van prefab dakplaten bij nieuwbouw
Ga je bezig met de bouw van een woning? Dan krijg je te maken met eisen die gesteld worden met betrekking tot de kwaliteit van de te plaatsen dakelementen. De regels waar jij je aan dient te houden, zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en hebben betrekking op de warmte- en geluidsisolatie van het materiaal. Zo dient de Rc waarde van dakelementen 6,3 te bedragen.
Verder moeten dakelementen voldoen aan een bepaald niveau van geluidwering, zodat eventuele geluidsoverlast tot een minimum beperkt wordt. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten woningen, te weten:
- Vrijstaande woningen
- Geschakelde woningen
Dakelementen voor vrijstaande woningen
Voor vrijstaande woningen is bepaald hoe hoog de waarde van het buitengeluid moet zijn. In het Bouwbesluit is vastgesteld dat de wering van het buitengeluid bij uitwendige scheidingsconstructies minimaal 20 dB moet zijn. Hiermee moet eventuele geluidsoverlast voorkomen worden.
Dakelementen voor geschakelde woningen
Waar bij vrijstaande woningen slechts gekeken wordt naar de wering van geluid van buitenaf, zijn er voor geschakelde woningen ook richtlijnen voor het overgangsgeluid. In de BENG is vastgelegd dat de geluidwering bij geschakelde woningen minimaal 52 dB moet zijn.
Dakplaten kopen?
In ons assortiment vind je Isobouw dakplaten, Kingspan Unidek dakplaten en Unilin dakplaten. In onderstaande tabel vind je een klein overzicht van de belangrijkste specificaties van onze producten.