Voorbehandeling: zorg dat de ondergrond schoon, vetvrij, scheurvrij, vast, hechtend en draagkrachtig is, anders zou dit een nadelig effect kunnen hebben op de hechting. Ruw de ondergrond op en verzadig het oppervlak. Doe dit 24 uur voor het aanbrengen van de specie en met schoon water. Als je merkt dat er overtollig water is, verwijder je dat. Bij de toepassing van een bekisting zorg je voor voldoende openingen. Dit is voor het vullen en ontluchten van de ruimte. Zorg er ook voor dat je de afbindende mortel beschermt tegen directe zon, tocht, slagregen, vorst en te hoge temperaturen (> 30°C). Aan de kant en klare mortel mogen geen toeslagstoffen toegevoegd worden. De uithardende mortel niet met water of met verse mortel weer werkbaar maken. De technische gegevens hebben betrekking op +20°C en 50% relatieve luchtvochtigheid. Lagere temperaturen verlengen c.q. hogere temperaturen verkorten de opgegeven waarden.
Aanmaken: Voor de zak van 25kg heb je ca. 3,2 liter schoon water nodig. Je giet ongeveer 2/3 van het water in een schone kuip. Op het moment dat je de mortel toe gaat voegen ga je continu onder in de kuip met een geschikte menger roeren. Zodat er een kluitvrij mengsel ontstaat. Je zou nu eventueel het overgebleven water tot aan de maximaal toegestane hoeveelheid kunnen toevoegen. Zorg wel dat je blijft doormengen tot een glad en kluitvrij mengsel.
Aanbrengen: Er zijn twee verschillende manieren waarop je de mortel kan aanbrengen.
1. Ondergieten van de zijkant: Zorg er voor dat je voldoende over hoogte van de bekisting hebt. We raden aan om continu vanuit één zijde of hoek te gieten, zodat een aaneengesloten gietfront in de voeg ontstaat en de voeg constant wordt gevuld. Controleer wel tijdens het vullen of de mortel niet op een andere wijze dan via de ontluchtingsgaten wegvloeit. Je gaat door met vullen totdat de gietmortel via de hoogst gelegen ontluchtingsgaten of via de vulopening wegvloeit.
2. Ondergieten door omhullingsbuis: Het is belangrijk dat de omhullingsbuizen voor stekken, een diameter hebben die is afgestemd op de diameter van de stekken. Daarnaast is het ook belangrijk dat het type gietmortel hiervoor geschikt is. Hou er rekening mee dat door het zwelgedrag van de mortel tijdens het uitharden de ruimten volledig gevuld blijven.
Nabehandeling: Totdat de mortel een druksterkte heeft bereikt van 14N/mm2, is het belangrijk dat de specie beschermt wordt tegen snelle uitdroging en bevriezing. Je kunt open oppervlakten bedekken met folie of natte jute. Kuip, gereedschap e.d. direct met water reinigen. In verharde toestand is reiniging alleen nog mechanisch mogelijk.
Opslag: Als je de zakken niet direct gaat gebruiken maar nog even wilt bewaren is het belangrijk dat de zakken vrij van de grond in originele verpakking liggen. De zakken zijn regenwaterdicht en recyclebaar.
Productinformatieblad
Voor extra informatie over de Sakrete Gietmortel GM5, kun je het Sakrete productinformatieblad lezen.